HomeDespre_NoiGazduirePacheteDomeniiServere
Dictionar de termeni tehnici folositi
 • Hosting: Dacă ai un site web sau alte date la care vrei să ai acces online non-stop, aceastea se stochează pe un server conectat la internet. Hostingul este serviciul de rezervare spaţiu de stocare pe hard disk-ul unui astfel de server pentru stocarea datelor Tale şi accesul la ele.

 • Server: un calculator performant cu legături multiple către diferiți furnizori de servicii internet. Un server este capabil să stocheze mai multe site-uri web şi alte date. Serverele au sisteme de operare diferite decāt calculatoarele personale, sisteme de operare speciale pentru a gestiona servirea numărului mare de cereri de date.

 • Domeniu: domeniul web este o adresă virtuală unică, cu ajutorul căruia siteul tău este localizat şi accesat de vizitatori. Sunt folosite pentru a uşura memorarea adreselor de pe Internet. Numele de domenii sunt convertate īn adrese IP de serverele DNS. 

 • Subdomeniu: un prefix la a domeniului tău, unde poţi stoca o altă pagina web, sau alte informaţii, deci de fapt imparţi conţinulul datelor stocate sub aceeaşi domeniu. Fiecare subdomeniu este creat sub egida contului primului domeniu şi funcţionează precum un site cu funcţii complete. Se accesează sub forma: subdomeniu.domeniu.ro

 • Spaţiu de stocare: informaţiile siteurilor web de pe un server sunt stocate pe hard disk-ul (hard disk-urile) serverului. Spaţiu Tău de stocare reprezintă spaţiul de stocare alocat pentru găzduirea site-ului Tău, a adreselor de email precum şi a bazelor de date utilizate. Fişierele de back-up sunt stocate īn afara contului de găzduire.

 • Trafic web: este cantitatea de date trimise şi primite de la vizitatorii unui site web. Acest lucru este determinat de numărul de vizitatori şi numărul de pagini pe care le vizitează.

 • Domeniu parcat: un domeniu secundar, la care nu există pagină web propriu zisă ci doar o redirecţionare către un alt domeniu. Afişează exact aceleaşi conţinut ca şi domeniul principal la care "arată" şi funcţionează ca o copie exactă a acestuia. Domeniile parked sunt de obicei utilizate pentru scopuri publicitare. 

 • Adresă de e-mail: e-mailul sau poşta electronică este un sistem de trimitere şi primire mesaje prin internet. Tot "e-mailuri' se numesc şi mesajele care care se trimit prin aceste sisteme. Adresă de e-mail este o adresă virtuală care identifică "căsuţa" unde sunt livrate mesajele tale. Adresa fiecărui utilizator trebuie să fie unică şi de forma utilizator@domeniu.ro . Se citeşte utilizator-a-rond-domeniu-punct.ro 

 • Adresă IP: adresă Ip este de fapt un numar unic alocat FIECĂRUI !!! calculator ce se află īn reţea, idiferent dacă acesta este server sau un vizitator. Adresa Ip este folosita de calculator pentru a comunica cu alte calculatoare. 

 • Cpanel: este un panou de administrare care īţi permite administrarea tuturor datelor stocate sub un domeniu printr-o interfaţă online uşor de utilizat. 

 • Cont FTP : este un Protocol de Transfer Fişiere, adică o modalitate rapidă şi sigură de a transfera fişiere.  Este folosit de obicei pentru a uploada şi a downloada fişiere īntre calculatorul dumneavoastră şi serverul Web care vă găzduieşte siteul. FTP necesită un user name (nume de utilizator) şi o parolă.

 • Server DNS: prescurtată de la Domain Name Server face exact ceea ce īşi zice numele: gestionează domeniile īn Internet, adică leagă domeniul tău cu serverul unde ai găzduirea. Serverul DNS convertează numele de domenii īn adrese IP. Mai mult decāt atāt, DNS-ul este un sistem ierarhic, astfel īncāt dacă DNS-ul pe care l-a īntrebat browser-ul tău (cel pe care ți l-a pus la dispoziție ISP-ul) nu cunoaște adresa serverului meu, va īntreba mai departe alt DNS și tot așa, pānă cānd dă de un server DNS care cunoaște răspunsul.
 •  Bază de date: este o modalitate de stocare a unor informaţii şi date de orice fel cu posibilitate de manoperă şi regăsire uşoară a informaţiilor. La prima vedere pare o sarcină banală, dar dacă luăm īn considerare cu majoritatea bazelor de date lucrează cu milioane de elemente, fiecare cu cantităţi mari de date, care trebuie accesate simultan de mii de utilizatorii de Internet, soluţiile sunt deja deloc simple. Cel mai răspāndit tip de baze de date este cel raţional, unde informaţiile sunt memorate īn tabele.

 • Spam: se referă la mesaje primite prin e-mail pe care nu l-ai solicitat. Mesajele spam sunt trimise īn bloc, adică la mai mulți recipienţi şi au un conţinut comercial sau irrevelant. Scopul lor este de a tenta persoanele neavizate la cumpărarea unor produse legale sau ilegale, pentru răspandirea unor viruşi sau culegerea de informaţii personale. Momentan mesajele spam insumează 95% din toată comunicaţia prin e-mail, ajungānd la 90 de miliarde de mesaje pe zi. Astfel este foarte important ca la adresa ta de e-mail şi serverul care īl găzduieşte să ai un filtru spam activat. 

 • Salvare backup: īnseamnă salvare de date pentru siguranţa lor. Datele sunt copiate  pe un alt suport sau altă locaţie decāt unde sunt stocate īn original, pentru a evita neplăcerile cauzate de defecţiuni hardware, software sau orice fel de atacuri. 

 • Firewall:  un component de reţea care are ca rol validarea traficului pe baza unor politici de securitate prestabilite. Scopul lui este de a proteja serverul de atacurile care pot compromite datele stocate. 

 • Antivirus: este o aplicaţie software menit pentru a scana, detecta şi elimina virusii de calculatoare şi alte programe nocive. Virusii de cele mai multe ori şterg fişiere, accesează date personale sau utilizează computerului pentru a ataca alte computere. 


  Ai găsit un termen pe site pe care nu-l īnţelegi şi nu-l găseşti nici aici pe listă?
Contactează-ne! 
rapid
    Tārgu Mureş

     Mobil: +4-0734-730355
     Tel fix: 0365-730100
     Fax: 0365-814078    
     E-mail: office@sigma-net.ro
     Web: www.sigma-net.ro

HARTA